Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Plattformar för publicering

Efter att du har valt en licens behöver du välja en plattform för att dela med dig av ditt verk. När du väljer plattform bör du utgå ifrån hur tillgängligt du vill att ditt verk ska vara.

Även om grundprincipen för öppna lärresurser är att göra ett material öppet tillgängligt kan ett första steg vara att publicera på en plattform med viss begränsning, exempelvis Canvas Commons. Detta material kan dock då inte klassas som öppet, då tillgängligheten är begränsad.

Här nedan presenteras tre stora plattformar för delning av material.

Canvas Commons

Canvas Commons är en tjänst som finns tillgänglig i lärplattformen Canvas där du kan dela med dig av material till andra Canvas-användare. Detta kan då ses som en semiöppen plattform eftersom materialet inte blir helt tillgängligt, men för den som känner viss osäkerhet kring att dela material kan detta vara ett bra första steg.

Du behöver dock vara medveten om att märkning av material med Creative Commons-licens ändå öppnar för spridning utanför plattformen eftersom licensen tillåter det.

En stor fördel med Canvas Commons är att det är mycket enkelt att dela material, eftersom plattformen är fullt integrerad i Canvas och du kan välja att dela med dig av allt från enskilt material som exempelvis sidor till hela kurser. Du hittar Canvas Commons i vänstermenyn när du loggat in i Canvas och delning av material sker alltid i anslutning till själva materialet.

I Canvaskursen Lär dig Canvas, som du hittar i systemets hjälpfunktion, finns mer information om Canvas Commons.

OER Commons

OER Commons är en plattform som helt och hållet används för öppna lärresurser. Att publicera material här är helt fritt, men du behöver skapa ett konto för att kunna göra det. Det finns också möjligheter att bygga upp ett material med hjälp av verktyg på webbplatsen.

Läs mer om OER Commons

YouTube

YouTube är världens största plattform för delning av video och används av såväl privatpersoner som företag, lärosäten och skolor. Att publicera material på YouTube är helt gratis. Om du väljer att publicera ditt material här är det viktigt att tänka på att du behöver markera det med en Creative Commons-licens så att även andra kan använda ditt material, till exempel visa det i undervisningssammanhang.

Läs mer om Creative Commons på YouTube

Snabbval

Legala handboken

En digital guide till den djungel av lagar och regler som styr IKT-användning inom högre utbildning.

Till Legala handboken

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2019-11-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?