Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Upphovsrätt till materialet

När du ska publicera det verk du tagit fram är det viktigt att säkerställa att du har rätt att göra det. Det kan till exempel finnas andra avtal som reglerar vad du får och inte får göra.

Ett vanligt exempel är när du har publicerat en vetenskaplig artikel i en tidskrift, där det ofta finns reglerat huruvida du får lov att publicera på annan plats eller inte. När det gäller undervisningsmaterial handlar det oftast inte om att du avtalat med någon om en exklusiv rätt att publicera materialet utan snarare att andra personer är involverade eller att du har innehåll från en annan upphovsperson. Du behöver då säkerställa att du har rätt att publicera materialet.

När andra personer är involverade är det alltid en god idé att skriva ett specifikt avtal kring detta. Du kan hitta förslag på sådana avtal här:

Avtal och överenskommelser

Om du inte själv har mandat att företräda och binda universitetet vid ett sådant avtal behöver du involvera någon som har detta, exempelvis prefekt.

Om du använt någon annans material behöver du vara uppmärksam på att kopieringsavtalet inte gäller när du publicerar offentligt eller utanför undervisningssituationer, så du kan inte använda material på samma sätt som vid undervisning. En väg runt detta är att använda material som är licensierat enligt Creative Commons. Information om hur du hittar sådant material finns här:

Hitta fria bilder, filmer och ljudklipp

Snabbval

Legala handboken

En digital guide till den djungel av lagar och regler som styr IKT-användning inom högre utbildning.

Till Legala handboken

Seminarium om upphovsrätt och Creative Commons

Ett återkommande seminarium om upphovsrätt, Creative Commons-licenser och kopieringsavtalet för universitetslärare.

Läs mer om seminariet

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2019-11-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?