När du ska publicera det verk du tagit fram är det viktigt att säkerställa att du har rätt att göra det. Det kan till exempel finnas andra avtal som reglerar vad du får och inte får göra.
Ett vanligt exempel är när du har publicerat en vetenskaplig artikel i en tidskrift, där det ofta finns reglerat huruvida du får lov att publicera på annan plats eller inte. När det gäller undervisningsmaterial handlar det oftast inte om att du avtalat med någon om en exklusiv rätt att publicera materialet utan snarare att andra personer är involverade eller att du har innehåll från en annan upphovsperson. Du behöver då säkerställa att du har rätt att publicera materialet.
När andra personer är involverade är det alltid en god idé att skriva ett specifikt avtal kring detta. Du kan hitta förslag på sådana avtal här:
Om du inte själv har mandat att företräda och binda universitetet vid ett sådant avtal behöver du involvera någon som har detta, exempelvis prefekt.
Om du använt någon annans material behöver du vara uppmärksam på att kopieringsavtalet inte gäller när du publicerar offentligt eller utanför undervisningssituationer, så du kan inte använda material på samma sätt som vid undervisning. En väg runt detta är att använda material som är licensierat enligt Creative Commons. Information om hur du hittar sådant material finns här:
En digital guide till den djungel av lagar och regler som styr IKT-användning inom högre utbildning.
Ett återkommande seminarium om upphovsrätt, Creative Commons-licenser och kopieringsavtalet för universitetslärare.