Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Huvudtalare

Swednets och ITHU:s gemensamma årskonferens 2018 hölls den 24–25 maj hos Göteborgs universitet.

Arjen Wals

Arjen håller presentationen ICT as a driver and as a barrier to sustainable development – a pedagogical perspective.

Arjen Wals är professor i socialt lärande och hållbar utveckling vid Wageningen University i Nederländerna och UNESCO-ordförande inom samma område. Han är gästprofessor i Lärande och utbildning för hållbar utveckling vid Göteborgs universitet. 

Som lärare och forskare fokuserar han på att skapa lärprocesser och lärmiljöer som gör det möjligt för människor att på ett meningsfullt sätt bidra till hållbar utveckling. Han har varit redaktör eller medredaktör för en rad böcker i ämnet, bland annat dessa:

  • Learning for Sustainability in Times of Accelerating Change (2012)
  • Routledge's International Handbook on Environmental Education Research (2013)
  • Envisioning Futures for Environmental and Sustainability Education (2017)

Vidare har han (ensam eller tillsammans med andra) skrivit över 300 publicerade artiklar, varav fler än 70 har publicerats i internationella publikationer med peer review.

Han driver en forskningsblogg där han skriver om utvecklingen inom området utbildning för hållbar utveckling:

Intervjuer och artiklar


Eddi Omrcen

Eddi håller presentationen Göteborgs universitets arbete med integrering av hållbar utveckling i utbildning – hur har vi arbetat och varför har vi lyckats. (Han ersätter Barbro Robertsson, som tyvärr har tvingats lämna återbud.)

Eddi Omrcen arbetar som hållbarhetsstrateg vid Göteborgs universitet, vilket bland annat innebär att han arbetsleder miljöledningsgruppen vid universitetet. Han arbetar också med att säkerställa att GU har en bra organisation och tillräckligt med resurser för att bedriva ett systematiskt och målinriktat miljöarbete på hela universitetet. Eddi ansvarar också för universitets nationella och internationella samverkan inom miljöledning och hållbar utveckling. Han representerar Göteborgs universitet bl a i Advisory Committee for International Sustainable Campus Network (ISCN), UNEP:s nätverk Global Universities Partnership on Environment and Sustainability (GUPES) och Nationella nätverket för indirekt miljöpåverkan.

Eddi är utbildad företagsekonom från Handelshögskolan i Göteborg, med inriktning mot organisation och ledarskap. Han har forskat på miljöledningssystem, förebyggande miljöskydd, projektledning, temporära organisationer, evenemang, livscykelanalyser och organisering. Han har undervisat (både på universitet/högskola och i näringslivet) kring miljöledning, projektledning, projektorganisation/-styrning, temporära organisationer, intraprenörskap och entreprenörskap.
 


John Holmberg

John Holmberg och Johan Larsson håller workshoppen Challenge Lab vid Chalmers – metodik, erfarenheter och smakprov.

John Holmberg är professor i fysisk resursteori och han har även Sveriges första UNESCO-professur i lärande för hållbar utveckling.

Han är från början teknisk fysiker och utvecklade i sin doktorsavhandling principer för en hållbar framtid, som fick stor internationell spridning genom Det Naturliga Steget. Han forskar nu huvudsakligen inom området hållbar omställning och är en av grundarna till Chalmers Initiative for Innovation and Sustainability Transitions.
 


John grundade världens första masterprogram inom Industrial Ecology och har även grundat och driver nu Challenge Lab (se nedan), som 2016 vann utmärkelsen GUPES Green Gown Award. Han har också ägnat mycket tid åt mer övergripande universitetsutveckling, exempelvis i rollen som vicerektor för Chalmers 2007–2016.
 


Han har varit aktiv som rådgivare och expert på internationell nivå, t ex åt FN:s huvudkontor i New York inför införandet av Agenda 2030, med dess 17 hållbarhetsmål; åt UNESCO i Paris i arbetet med årtiondet för lärande för en hållbar utveckling; åt UN-environment i Nairobi i dess styrgrupp för Global University Partnership for Environment and Sustainable Development; åt EU i expertgruppen för Ecoeffiency; åt Sveriges regering i delegationen för Miljöteknik (Swentec) och i den Svenska delegation vid High Level Political Forum för Agenda 2030. Han har även varit rådgivare åt olika ledningsgrupper inom näringsliv och inom offentlig verksamhet i hållbar omställning och håller ofta föreläsningar inom området.
 


Han har mottagit flera priser, exempelvis pris för Sveriges bästa lärare inom området miljö och hållbar utveckling.

(Källa: chalmers.se)


Johan Larsson

John Holmberg och Johan Larsson håller workshoppen Challenge Lab vid Chalmers – metodik, erfarenheter och smakprov.

Johan Larsson är doktorand i fysisk resursteori. Han studerar och utvecklar metoder för att hantera komplexa hållbarhetsutmaningar i samhället. Johan skrev sitt examensarbete på Challenge Lab 2015, och är sedan dess med och driver, utvecklar och beforskar miljön.

 


Mer om Challenge Lab

Challenge Lab är en arena som skapar utrymme för studenter från olika masterutbildningar att tillsammans med aktörer från näringsliv, akademi, offentlig sektor och civilsamhälle identifiera frågeställningar som skall ta oss från dagens system till en hållbar framtid. Studenterna upplever att de har en viktig roll att spela i samhällets omställning. På Challenge Lab tränas de i ett ledarskap väglett av en backcasting-process för hållbarhetsdriven innovation med en uppsättning verktyg som ständigt utvecklas.

I dag erbjuder Challenge Lab kursen Leadership for sustainability transitions och ett Master thesis lab. I kursen tar sig studenterna an utmaningar för att utveckla Chalmers campusområden, och under examensarbetet arbetar studenterna med utmaningar i Västsverige. Bidragen spänner från övergripande strategier för elmobilitet i Göteborgs stad till att utveckla blockchain-lösningar för en effektivare delandeekonomi.

De aktörer som är involverade i Challenge Lab upplever att studenterna skapar unika värden. Studenternas arbete har inneburit att frågor har kunnat hanteras som inte har någon tydlig ägare, till exempel mellan forskargrupper på Chalmers, mellan förvaltningar i kommunen och mellan aktörsgrupper i Västsverige.

Studenterna utvecklar ett ledarskap som handlar om att tydliggöra och bygga på sina egna värderingar, styrkor och drivkrafter samt utveckla kompetens för att hantera komplexa utmaningar. Detta lärande upplever studenterna som meningsfullt där de ses som individer som kan ta ägarskap och aktivt bidra till en hållbar framtid.

Kommentar från kursutvärdering 2017:

"This course is very different because it is intellectually stimulating rather than technically challenged. It has been the first time at Chalmers that I have fundamentally questioned who I am, why I do things and how I can contribute to sustainable change in the world."

Uppsatser om Challenge Lab

Transformative learning and leadership for a sustainable future: Challenge Lab at Chalmers University of Technology (Holmberg)

Challenge Lab – Learning by engaging in society's sustainability transitions (Holmberg & Larsson)

Learning while creating value for sustainability transitions: The case of Challenge Lab at Chalmers University of Technology (Larsson & Holmberg)

Kontaktperson

Olof Siverbo
E-post: olof.siverbo@gu.se

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2018-05-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://pil.gu.se/swednetithu2018/huvudtalare/
Utskriftsdatum: 2023-12-07