Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

ABC-metoden - kickstarta din kursutveckling

ABC-metoden erbjuder en handfast struktur för lärare att jobba med kursdesign, kurs- och programutveckling.

I denna workshop ges deltagarna möjlighet att själva tillämpa ABC-metoden och på ett mycket konkret sätt arbeta med någon av sina pågående eller kommande kurser. Deltagarna skapar under workshoppen ett underlag som man kan ta med sig och arbeta vidare med inom sin institution.

Plats: Pedagogen Hus A (Västra Hamngatan 25 vid Grönsakstorget)

Workshopledare: Maria Nilsson och Eva Berg
Skicka e-post till Maria | Läs mer om Maria
Skicka e-post till Eva | Läs mer om Eva

Datum och anmälan

För att se när workshoppen ges och göra en anmälan, klicka på länken:

Denna workshop kan också ges vid den egna institutionen. För att komma överens om datum och tider, kontakta Maria Nilsson.

Förutsättningar

Det är en fördel om flera lärare som ska samarbeta i en kurs kommer tillsammans. Alla deltagare bör ta med befintlig kursplan, alternativt en relativt långt gången idé om en tilltänkt kurs. Workshoppen pågår i ca 1,5 timme och inleds med en kort presentation. För att genomföra workshoppen krävs minst 8 deltagare. Läs gärna mer och se en film om ABC-metoden här:

På bloggen finns även en svensk översättning av workshopmaterialet:

Bakgrund

Metoden har utvecklats vid London University College och bygger på den forskning som presenteras i professor Diana Laurillards bok Teaching as a Design Science (Laurillard, 2012). Genom att tillämpa aktuell forskning i utbildningsvetenskap, pedagogik samt kognitions-och neurovetenskap, kan lärare skapa goda förutsättningar för kvalitet i undervisning och lärande. Laurillard tar som utgångspunkt att lärarens arbete handlar om att designa sin undervisning, det vill säga ständigt utveckla kursens innehåll genom att pröva, ompröva, och anpassa sin undervisning. ABC-metoden tillhandahåller verktyg för detta och ger samtidigt lärarlag möjlighet att på ett prestigelöst och strukturerat sätt diskutera innehållet i en gemensam kurs. Metoden har utvärderats och fått mycket positiva omdömen.

Intyg på ditt deltagande

Denna aktivitet ingår i GU:s utbud av kompetensutveckling för lärare. Den ger inte högskolepoäng, men du kan själv skriva ut ett intyg på ditt deltagande. Intyget kan du sedan infoga i din pedagogiska meritportfölj.

Du finner dina intygsgivande aktiviteter i din bokningshistorik (kräver inloggning i Portalen):

En utskrift av din bokningshistorik räknas som intyg. OBS! Historiken visar bara aktiviteter som du bokat med x-konto.
 


Foto: MARIA NILSSON

 

Snabbval

Anmäl dig till våra workshoppar här!

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2019-05-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?