Öppna lärresurser
Med öppna lärresurser på nätet menar man vanligen digitala lärresurser som fritt kan användas, bearbetas och återanvändas i olika utbildnings- och undervisningssammanhang.
Öppna lärresurser kan handla om allt ifrån studieguider, presentationsmaterial och filmklipp till podcasts och hela utbildningspaket. Gemensamt är att upphovspersonen ger sitt explicita tillstånd att materialet får användas av andra. När man planerar att använda öppna lärresurser bör man alltid se hur dessa kan länkas samman med det egna materialet och om det fungerar att använda i aktuell kontext.
Öppna lärresurser på nätet
Det finns många mer eller mindre kända webbplatser där lärare kan söka efter digitala resurser för användning i undervisningen. Innan man börjar använda och omarbeta (remixa) materialet, för att det ska fylla sin plats i den egna undervisningen, måste man noga kontrollera hur upphovspersonen upplåter användning av materialet.
Nedan följer några av de mer kända platserna. (Flera av dem använder licenssystemet Creative Commons, som du kan läsa mer om här: Creative Commons webbplats.)
OER Commons
OER Commons är ett digitalt bibliotek där lärare och andra kan söka och hitta öppna lärresurser (OER). Materialet kan användas utan kostnad. Huvudsakligen används licenssystemet Creative Commons.
Canvas Commons
Canvas Commons är en tjänst som finns tillgänglig i lärplattformen Canvas. Här kan du såväl hitta material som andra delat med sig av som själv dela med dig av det du gjort.
En fördel är att det är mycket enkelt att dela och använda material eftersom Canvas Commons är fullt integrerat i plattformen, men baksidan är att materialet inte på ett enkelt sätt kan användas utanför Canvas. Samtidigt behöver du vara medveten om att märkning av material med Creative Commons-licens ändå öppnar för spridning utanför plattformen eftersom licensen tillåter det.
Du hittar Canvas Commons i vänstermenyn när du loggat in i Canvas.
OpenLearn Create
The Open University publicerar utbildningsmaterial som kan användas fritt av lärare och studenter.
TED
TED är en ideell organisation som ägnar sig åt att sprida intressanta föreläsningar och framträdanden. Mer än 3500 TEDTalks finns nu, fler kommer varje vecka. Filmupptagningarna släpps under en Creative Commons-licens så att de fritt kan delas och läggas ut på webben.
Merlot
Merlot är en databas med resurser främst för högre utbildning där de flesta resurserna har Creative Commons-licens.
MIT OpenCourseWare
En plattform där Massachusetts Institute of Technology (MIT) lägger ut i princip allt kursmaterial och märker det med Creative Commons-licens.
Khan Academy
Khan Academy är ett bibliotek med videor inom matematik, fysik, biologi och kemi, och till viss del även humaniora, ekonomi och historia.
Andra resurser
Informationsfilmen Vad är OER? av Gustav Öberg är licensierad under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 4.0 Internationell licens (CC-BY-NC). Baserat på dessa verk:
Legala handboken
En digital guide i internetdjungeln för lärare och studenter.
Webbinarium om upphovsrätt och Creative Commons
Ett återkommande webbinarium om upphovsrätt, Creative Commons-licenser och kopieringsavtalet för universitetslärare.