Behörighetsgivande högskolepedagogik 2: Områdesspecifik pedagogik (PIL102)
Kursens övergripande syfte är att kursdeltagarna ska utveckla sina kompetenser att på grundval av vetenskap och beprövad erfarenhet analysera, planera, diskutera och utveckla högskolans utbildning och det egna pedagogiska förhållningssättet.
Organiseringen och planeringen av kurs eller delkurs är i fokus. Villkor, mål, innehåll, arbetsformer, undervisning, bedömning, examination, studenters arbete på egen hand, samt implikationer av olika upplägg, hör till de aspekter av kursen som behandlas. Aspekterna belyses ur olika perspektiv och relationerna mellan dem diskuteras. Kursplanen som dokument ägnas särskilt intresse.
Kursen ges i samarbete med universitets alla åtta fakulteter. De flesta kursvarianterna ges varannan termin. Alla kursvarianter (med vissa undantag) är öppna att söka för alla anställda eller antagna till forskarutbildning vid Göteborgs universitet.
OBS! Kursen är endast öppen för dem som är anställda eller har undervisningsuppdrag vid Göteborgs universitet, är antagna till eller genomför sin forskarutbildning vid GU eller ämnar söka docentur vid universitetet.
Omfattning: PIL102 omfattar motsvarande 3,5 veckors heltidsstudier.
Förkunskapskrav: För tillträde till kursen krävs kandidatexamen eller motsvarande.
Aktuell litteraturlista för respektive kursvariant publiceras senast åtta veckor före kursstart på webbsidan Litteraturlistor för PIL-enhetens kurser.
Antagningsprincip: Vi tillämpar antagningsprincipen "först till kvarn", dvs tidpunkten för inkommen fullständig ansökan.
Studiegång
Vi rekommenderar att du går PIL101 före PIL102. För att få tillträde till PIL103 krävs erhållet intyg från både PIL101 och PIL102 (eller godkänt betyg från de tidigare kurserna HPE101 och HPE102).
Kurser hösten 2025
Höstens kurser öppnar för ansökningar onsdagen den 9 april kl 9.00.
Kurser våren 2025
Vårens kurser är öppna för ansökningar.
Våren 2025 ges PIL102 tillsammans med Konstnärliga och Naturvetenskapliga fakulteten samt Handelshögskolan och Sahlgrenska akademin. För sökande som inte är svensktalande ges en fakultetsoberoende engelsk PIL102-kurs på distans (se nedan).
PIL102 i samarbete med Sahlgrenska akademin
Kursstart: Onsdag 22 januari
Läs mer om PIL102 i samarbete med Sahlgrenska akademin
PIL102 i samarbete med Konstnärliga fakulteten
Kursstart: Fredag 7 februari
Läs mer om PIL102 i samarbete med Konstnärliga fakulteten
PIL102 i samarbete med Handelshögskolan
Kursstart: Onsdag 26 februari
Läs mer om PIL102 i samarbete med Handelshögskolan
PIL102 i samarbete med Naturvetenskapliga fakulteten
Kursstart: Tisdag 1 april. Nätkurs, hålls på engelska.
Läs mer om PIL102 i samarbete med Naturvetenskapliga fakulteten
PIL102 i samarbete med IT-fakulteten
Löpande antagning.
Läs mer om PIL102 i samarbete med IT-fakulteten
PIL102 på engelska
Vi ger en fakultetsoberoende engelsk PIL102-kurs på distans. Den är enbart öppen för sökande som inte är svensktalande.
Naturvetenskapliga fakultetens PIL102 ges också på engelska. Den är öppen även för svensktalande. Medarbetare vid Naturvetenskapliga fakulteten har företräde till kursen.
IT-fakultetens PIL102 ges på engelska eller svenska. Den vänder sig enbart till medarbetare vid IT-fakulteten.
Om outnyttjad kursplats
Kursplats erbjuds kostnadsfritt, under förutsättning att bokad plats utnyttjas. Läs mer om avgift för outnyttjad kursplats
Om kursintyg
PIL102 är en intygskurs. Alla moment är obligatoriska och kräver närvaro. I vissa fall kommer det att vara möjligt att lämna in en kompletterande uppgift som motsvarar momentet. För att bli godkänd för intyg krävs även att du uppfyller lärandemålen i kursens kursplan.
PIL102 infördes den 1 januari 2021 som ersättning för den poänggivande kursen HPE102, som då avvecklades. Innehåll och upplägg i PIL102 är detsamma som i HPE102 och kursen ger samma behörighet.
Information för doktorander
Har du gått PIL102 som en obligatorisk kurs i din forskarutbildning? Efter att du fått ditt intyg på avslutad och godkänd kurs, lämnar du intyget till den som är administratör (eller motsvarande) för din forskarutbildning. Den personen registrerar kursen som godkänd i Ladok för forskarutbildning.