Efter att du har valt en licens behöver du välja en plattform för att dela med dig av ditt verk. När du väljer plattform bör du utgå ifrån hur tillgängligt du vill att ditt verk ska vara.
Även om grundprincipen för öppna lärresurser är att göra ett material öppet tillgängligt kan ett första steg vara att publicera på en plattform med viss begränsning, exempelvis Canvas Commons. Detta material kan dock då inte klassas som öppet, då tillgängligheten är begränsad.
Här nedan presenteras tre stora plattformar för delning av material.
Canvas Commons
Canvas Commons är en tjänst som finns tillgänglig i lärplattformen Canvas där du kan dela med dig av material till andra Canvas-användare. Detta kan då ses som en semiöppen plattform eftersom materialet inte blir helt tillgängligt, men för den som känner viss osäkerhet kring att dela material kan detta vara ett bra första steg.
Du behöver dock vara medveten om att märkning av material med Creative Commons-licens ändå öppnar för spridning utanför plattformen eftersom licensen tillåter det.
En stor fördel med Canvas Commons är att det är mycket enkelt att dela material, eftersom plattformen är fullt integrerad i Canvas och du kan välja att dela med dig av allt från enskilt material som exempelvis sidor till hela kurser. Du hittar Canvas Commons i vänstermenyn när du loggat in i Canvas och delning av material sker alltid i anslutning till själva materialet.
Mer information om Canvas Commons
OER Commons
OER Commons är en plattform som helt och hållet används för öppna lärresurser. Att publicera material här är helt fritt, men du behöver skapa ett konto för att kunna göra det. Det finns också möjligheter att bygga upp ett material med hjälp av verktyg på webbplatsen.
Läs mer om OER Commons
YouTube
YouTube är världens största plattform för delning av video och används av såväl privatpersoner som företag, lärosäten och skolor. Att publicera material på YouTube är helt gratis. Om du väljer att publicera ditt material här är det viktigt att tänka på att du behöver markera det med en Creative Commons-licens så att även andra kan använda ditt material, till exempel visa det i undervisningssammanhang.
Läs mer om Creative Commons på YouTube