Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Handledning i forskarutbildning, 5 hp (HPE201)

Kursen är riktad till handledare som redan är, eller förbereder sig för att vara, engagerade i forskarutbildning vid Göteborgs universitet.

Kursen är uppbyggd kring tre interrelaterade teman:

  • Det första temat behandlar forskarutbildningens sammanhang, dess organisering och förutsättningar. Vidare uppmärksammas forskningsmiljöer och handledarkulturer med olika värderingar och arbetssätt.
     
  • Det andra temat behandlar doktorandhandledningens vardagsnära praktik och etiska dilemman såsom handledningens relation till regelverk och övriga institutionella villkor, ansvars- och arbetsfördelning mellan handledare och doktorand samt relationens sociala dimensioner.
     
  • Det tredje temat gäller de olika delarna av en doktorsavhandling i forskarutbildning. Här behandlas handledarens ansvar i relation till forskarutbildningens regelverk, praxis, studie- och handlingsplaner.


Kursansvarig lärare:
Margareta Jernås
 

Kursplan HPE201

Aktuell litteraturlista publiceras senast åtta veckor före kursstart på webbsidan Litteraturlistor för HPE-kurser.

Antagningsprincip: Vi tillämpar antagningsprincipen "först till kvarn", dvs tidpunkten för inkommen fullständig ansökan.

Kurser hösten 2020

OBS I: I nuläget planerar vi att hålla campuskurserna på distans under hela höstterminen 2020. Beroende på vad som sägs i nästa inriktningsbeslut från rektor (kommer senast den första september) kan emellertid planeringen komma att ändras så att undervisning sker på campus, dock tidigast från den 1 november.

OBS II: Tillhör du Sahlgrenska akademin (eller VG-regionen)? Då ska du använda ett särskilt ansökningsformulär. Sahlgrenskas ansökningsperiod: 6 april – 18 maj. Läs mer: Antagningsrutiner för Sahlgrenska

HPE201 Campuskurs 1

Kursstart: Tisdag 1 september
Övriga kursdatum: Se preliminärt schema för Campuskurs 1

HPE201 Campuskurs 2

Kursstart: Tisdag 13 oktober
Övriga kursdatum: Se preliminärt schema för Campuskurs 2

HPE201 som nätkurs på engelska

HPE201 Supervision in Postgraduate Programmes

Den engelska versionen av HPE201 ges som en nätkurs.
Kursen är öppen både för svensktalande och icke svensktalande.
Läs mer om HPE201 på engelska

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs doktorsexamen.

Snabbval

Om outnyttjad kursplats

Kursplats erbjuds kostnadsfritt, under förutsättning att bokad plats utnyttjas. Läs mer om avgift för outnyttjad kursplats

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2020-05-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?