Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Handledning i forskarutbildning (PIL201)

Den poänggivande kursen HPE201 ersattes den 1 januari 2021 av intygskursen PIL201. Bortsett från kurskoden har den nya kursen samma namn som den gamla, alltså Handledning i forskarutbildning. Innehåll och upplägg i PIL201 är detsamma och ger samma behörighet som HPE201. Läs mer om övergången till intygskurser

Kursen är riktad till handledare som redan är, eller förbereder sig för att vara, engagerade i forskarutbildning vid Göteborgs universitet.

Kursen är uppbyggd kring tre interrelaterade teman:

  • Det första temat behandlar forskarutbildningens sammanhang, dess organisering och förutsättningar. Vidare uppmärksammas forskningsmiljöer och handledarkulturer med olika värderingar och arbetssätt.
     
  • Det andra temat behandlar doktorandhandledningens vardagsnära praktik och etiska dilemman såsom handledningens relation till regelverk och övriga institutionella villkor, ansvars- och arbetsfördelning mellan handledare och doktorand samt relationens sociala dimensioner.
     
  • Det tredje temat gäller de olika delarna av en doktorsavhandling i forskarutbildning. Här behandlas handledarens ansvar i relation till forskarutbildningens regelverk, praxis, studie- och handlingsplaner.


Kursansvarig lärare:
Margareta Jernås

Omfattning: Kursen omfattar motsvarande 3,5 veckors heltidsstudier.

Kursplan PIL201 (öppnas i nytt fönster)
Aktuell litteraturlista publiceras senast åtta veckor före kursstart på webbsidan Litteraturlistor för PIL-enhetens kurser.

Antagningsprincip: Vi tillämpar antagningsprincipen "först till kvarn", dvs tidpunkten för inkommen fullständig ansökan.

Höstkursen 2021

OBS: Pga rådande omständigheter kommer höstens kurs att hållas på distans.

Tillhör du Sahlgrenska akademin (eller VG-regionen)? Då ska du använda ett särskilt ansökningsformulär. Sahlgrenskas ansökningsperiod: 29 mars – 2 maj. Läs mer: Antagningsrutiner för Sahlgrenska

Kursstart: Tisdag 7 september
Övriga kursdatum: Se kursens schema

  • Kursen kan ej längre sökas

PIL201 som nätkurs på engelska

Supervision in Postgraduate Programmes (PIL201)

Den engelska versionen av PIL201 ges som en nätkurs.
Kursen är öppen både för svensktalande och icke svensktalande.
Läs mer om PIL201 på engelska

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs doktorsexamen.

Snabbval

Om outnyttjad kursplats

Kursplats erbjuds kostnadsfritt, under förutsättning att bokad plats utnyttjas. Läs mer om avgift för outnyttjad kursplats

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2021-09-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?