Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Behörighetsgivande högskolepedagogik 3: Självständigt arbete (PIL103)

Kursens mål är att deltagarna ska skriva ett självständigt arbete som behandlar en högskolepedagogisk frågeställning. Deltagarna granskar ett moment, en idé eller en problematik på grundval av vetenskap och beprövad erfarenhet. Många väljer att genomföra ett pedagogiskt utvecklingsarbete och analysera, diskutera och kritiskt reflektera över sina egna data.

Utöver det avslutande textseminariet träffas kursdeltagarna kontinuerligt (i campuskursen sker träffarna mestadels i klassrummet och den engelska nätkursen har webbaserade möten). Innehållet är föreläsningar och diskussioner kring ämnen som är relevanta för det självständiga arbetet. Deltagarnas självständiga arbeten diskuteras i grupper. Det kollegiala samtalet och erfarenhetsutbytet har en central roll i kursen. Underlag för bedömning är det skriftliga självständiga arbetet, eller gestaltningen med kompletterande text. Lärandemål bedöms även kontinuerligt genom konstruktivt deltagande i textseminarier.

Allmän information om de behörighetsgivande kurserna i högskolepedagogik (PIL101, PIL102, PIL103)

OBS! Kursen är endast öppen för dem som är anställda eller har undervisningsuppdrag vid Göteborgs universitet, är antagna till eller genomför sin forskarutbildning vid GU eller ämnar söka docentur vid universitetet.

Kursansvarig lärare: Sylvi Vigmo
Skicka e-post till Sylvi | Läs mer om Sylvi

Omfattning: Kursen omfattar motsvarande 3,5 veckors heltidsstudier.

Kursplan PIL103 (öppnas i nytt fönster)

Aktuell litteraturlista publiceras senast åtta veckor före kursstart på webbsidan Litteraturlistor för PIL-enhetens kurser.

Antagningsprincip: Vi tillämpar antagningsprincipen "först till kvarn", dvs tidpunkten för inkommen fullständig ansökan.

Innan du ansöker ska du ha avtalat med prefekt/avdelningschef/motsvarande på din institution/enhet vid GU om att du läser kursen.

Höstkursen 2023

Höstens kurs kan sökas från onsdagen den 19 april.

Tillhör du Sahlgrenska akademin (eller VG-regionen)? Då ska du använda ett särskilt ansökningsformulär. Sahlgrenskas ansökningsperiod för hösten: 3 april – 30 april. Läs mer: Antagningsrutiner för Sahlgrenska

Vårkursen 2023

Kursstart: Onsdag 8 februari
Övriga kursdatum: Se kursens schema

  • Vårkursen kan ej längre sökas.

PIL103 som nätkurs på engelska

Teaching and Learning in Higher Education 3: Applied Analysis

Läs mer om den engelska nätkursen

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs

  • kandidatexamen eller motsvarande.
  • godkänt betyg på kursen Högskolepedagogik 1: Baskurs, 5 hp (HPE101) eller erhållet intyg från kursen Högskolepedagogik 1: Baskurs (PIL101), alternativt validering av motsvarande meriter.
  • godkänt betyg på kursen Högskolepedagogik 2: Områdesspecifik pedagogik, 5 hp (HPE102) eller erhållet intyg från kursen Högskolepedagogik 2: Områdesspecifik pedagogik (PIL102), alternativt validering av motsvarande meriter.

(Du behöver inte ha avslutat HPE101/PIL101 och HPE102/PIL102 när du söker, men du måste ha godkänt betyg för att få börja PIL103. Information om sista datum för kompletteringar finns i formuläret där du hamnar när du klickar på länken ”Sök kursen här”.)

Om kursintyg

PIL103 är en intygskurs. Alla moment är obligatoriska och kräver närvaro. I vissa fall kommer det att vara möjligt att lämna in en kompletterande uppgift som motsvarar momentet. För att bli godkänd för intyg krävs även att du uppfyller lärandemålen i kursens kursplan.

PIL103 infördes den 1 januari 2021 som ersättning för den poänggivande kursen HPE103, som då avvecklades. Innehåll och upplägg i PIL103 är detsamma som i HPE103 och kursen ger samma behörighet. Läs mer om övergången till intygskurser

Snabbval

Studiegång

Vi rekommenderar att du går PIL101 före PIL102. För att få tillträde till PIL103 krävs erhållet intyg från både PIL101 och PIL102 (eller godkänt betyg på HPE101 och HPE102). Läs mer

Om outnyttjad kursplats

Kursplats erbjuds kostnadsfritt, under förutsättning att bokad plats utnyttjas. Läs mer om avgift för outnyttjad kursplats

Meriter - prövning och erkännande

Prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2023-03-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?