Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Högskolepedagogik 3: Självständigt arbete, 5 hp (HPE103)

Kursens mål är att deltagarna ska skriva ett självständigt arbete som behandlar en högskolepedagogisk frågeställning. Deltagarna granskar ett moment, en idé eller en problematik på grundval av vetenskap och beprövad erfarenhet. Många väljer att genomföra ett pedagogiskt utvecklingsarbete och analysera, diskutera och kritiskt reflektera över sina egna data.

Utöver examinationstillfället träffas kursdeltagarna kontinuerligt (i campuskursen sker träffarna mestadels i klassrummet och den engelska nätkursen har webbaserade möten). Innehållet är föreläsningar och diskussioner kring ämnen som är relevanta för det självständiga arbetet. Deltagarnas självständiga arbeten diskuteras i grupper. Det kollegiala samtalet och erfarenhetsutbytet har en central roll och det självständiga arbetet är det enda examinerande momentet. 

Allmän information om de behörighetsgivande kurserna i högskolepedagogik (HPE101, HPE102, HPE103)

OBS! Kursen är endast öppen för dem som är anställda eller har undervisningsuppdrag vid Göteborgs universitet, är antagna till eller genomför sin forskarutbildning vid GU eller ämnar söka docentur vid universitetet.

Kursansvarig lärare: Sylvi Vigmo
Skicka e-post till Sylvi | Läs mer om Sylvi
 

Kursplan HPE103 (öppnas i nytt fönster)

Aktuell litteraturlista publiceras senast åtta veckor före kursstart på webbsidan Litteraturlistor för HPE-kurser.

Antagningsprincip: Vi tillämpar antagningsprincipen "först till kvarn", dvs tidpunkten för inkommen fullständig ansökan.

Höstkursen 2020

OBS I: I nuläget planerar vi att hålla kursen på distans under hela höstterminen 2020. Beroende på vad som sägs i nästa inriktningsbeslut från rektor (kommer senast den första september) kan emellertid planeringen komma att ändras så att undervisning sker på campus, dock tidigast från den 1 november.

OBS II: Tillhör du Sahlgrenska akademin (eller VG-regionen)? Då ska du använda ett särskilt ansökningsformulär. Sahlgrenskas ansökningsperiod: 6 april – 18 maj. Läs mer: Antagningsrutiner för Sahlgrenska

Kursstart: Torsdag 10 september
Övriga kursdatum: Se kursens preliminära schema

HPE103 som nätkurs på engelska

Teaching and Learning in Higher Education 3: Applied Analysis

Kursstart: Onsdag 9 september

Läs mer om den engelska nätkursen

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs

  • kandidatexamen eller motsvarande.
  • godkänt betyg på kursen Högskolepedagogik 1: Baskurs, 5 hp (HPE101), alternativt validering av motsvarande meriter.
  • godkänt betyg på kursen Högskolepedagogik 2: Områdesspecifik pedagogik, 5 hp (HPE102), alternativt validering av motsvarande meriter.

(Du behöver inte ha avslutat HPE101 och HPE102 när du söker, men du måste ha godkänt betyg för att få börja HPE103. Information om sista datum för kompletteringar finns i formuläret där du hamnar när du klickar på länken ”Sök kursen här”.)
 

Snabbval

Studiegång

Vi rekommenderar att man går HPE101 före HPE102. För att få tillträde till HPE103 krävs godkänt betyg på både HPE101 och HPE102. Läs mer

Om outnyttjad kursplats

Kursplats erbjuds kostnadsfritt, under förutsättning att bokad plats utnyttjas. Läs mer om avgift för outnyttjad kursplats

Meriter - prövning och erkännande

Prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2020-05-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?