Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Behörighetsgivande högskolepedagogik 2: Områdesspecifik pedagogik (PIL102)

Kursens övergripande syfte är att kursdeltagarna ska utveckla sina kompetenser att på grundval av vetenskap och beprövad erfarenhet analysera, planera, diskutera och utveckla högskolans utbildning och det egna pedagogiska förhållningssättet.

Organiseringen och planeringen av kurs eller delkurs är i fokus. Villkor, mål, innehåll, arbetsformer, undervisning, bedömning, examination, studenters arbete på egen hand, samt implikationer av olika upplägg, hör till de aspekter av kursen som behandlas. Aspekterna belyses ur olika perspektiv och relationerna mellan dem diskuteras. Kursplanen som dokument ägnas särskilt intresse.

Kursen ges i samarbete med universitets alla åtta fakulteter. Samtliga kursvarianter ges dock inte varje termin. Alla kursvarianter (med vissa undantag) är öppna att söka för alla anställda eller antagna till forskarutbildning vid Göteborgs universitet.

Allmän information om de behörighetsgivande kurserna i högskolepedagogik (PIL101, PIL102, PIL103)

OBS! Kursen är endast öppen för dem som är anställda eller har undervisningsuppdrag vid Göteborgs universitet, är antagna till eller genomför sin forskarutbildning vid GU eller ämnar söka docentur vid universitetet.

Kursplan PIL102 (öppnas i nytt fönster)

Aktuell litteraturlista för respektive kursvariant publiceras senast åtta veckor före kursstart på webbsidan Litteraturlistor för PIL-enhetens kurser.

Antagningsprincip: Vi tillämpar antagningsprincipen "först till kvarn", dvs tidpunkten för inkommen fullständig ansökan.

Kurser hösten 2021

Hösten 2021 ges PIL102 tillsammans med Humanistiska, Naturvetenskapliga, Samhällsvetenskapliga och Utbildningsvetenskapliga fakulteten samt Sahlgrenska akademin. Dessutom ges kursen vid IT-fakulteten, med start vid valfri tidpunkt. Vid övriga fakulteter återkommer kursen våren 2022.

PIL102 i samarbete med Sahlgrenska akademin

Kursstart: Torsdag 2 september
Läs mer om PIL102 i samarbete med Sahlgrenska akademin

PIL102 i samarbete med Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Höstens kurs är tyvärr inställd pga lågt söktryck.
Läs mer om PIL102 i samarbete med Utbildningsvetenskapliga fakulteten

PIL102 i samarbete med Samhällsvetenskapliga fakulteten

Kursstart: Fredag 10 september
Läs mer om PIL102 i samarbete med Samhällsvetenskapliga fakulteten

PIL102 i samarbete med Naturvetenskapliga fakulteten

Höstens kurs är tyvärr inställd.
Läs mer om PIL102 i samarbete med Naturvetenskapliga fakulteten

PIL102 i samarbete med Humanistiska fakulteten

Kursstart: Onsdag 15 september
Läs mer om PIL102 i samarbete med Humanistiska fakulteten

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs kandidatexamen eller motsvarande.

Om kursintyg

PIL102 är en intygskurs. Alla moment är obligatoriska och kräver närvaro. I vissa fall kommer det att vara möjligt att lämna in en kompletterande uppgift som motsvarar momentet. För att bli godkänd för intyg krävs även att du uppfyller lärandemålen i kursens kursplan.

PIL102 infördes den 1 januari 2021 som ersättning för den poänggivande kursen HPE102, som då avvecklades. Innehåll och upplägg i PIL102 är detsamma som i HPE102 och kursen ger samma behörighet. Läs mer om övergången till intygskurser

Snabbval

Studiegång

Vi rekommenderar att du går PIL101 före PIL102. För att få tillträde till PIL103 krävs erhållet intyg från både PIL101 och PIL102 (eller godkänt betyg på HPE101 och HPE102). Läs mer

Om outnyttjad kursplats

Kursplats erbjuds kostnadsfritt, under förutsättning att bokad plats utnyttjas. Läs mer om avgift för outnyttjad kursplats

Meriter - prövning och erkännande

Prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2021-09-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?