Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Publiceringsmöjligheter i högskolepedagogiska frågor

Har du en högskolepedagogisk text som du vill förmedla till andra och utveckla vidare? PIL vill främja öppna och generösa kollegiala samtal om högskolepedagogik och erbjuder publiceringsmöjligheter för alla vid Göteborgs universitet.

Skicka in din text till PIL-redaktionen (pil-publicering@gu.se) som granskar, ger konstruktiv feedback och lyfter fram texter som kan läsas av alla med intresse för högskolepedagogiska frågor.

Uppmaningen ligger i linje med Vision 2020 som betonar att all undervisning ska vara forskningsbaserad. Publicering på PIL:s webbplats är också ett sätt att stärka din pedagogiska portfölj generellt eller inför ansökan om att bli excellent lärare.

PIL har två kanaler för publicering: högskolepedagogiska texter och högskolepedagogisk skriftserie. PIL:s högskolepedagogiska skriftserie avser fördjupade högskolepedagogiska frågeställningar, medan de högskolepedagogiska texterna i allmänhet kan berika det kollegiala samtalet med kunskaper och reflektioner. Läs mer om de två kanalerna nedan!

Texterna genomgår en intern granskning vid PIL, som inte kan jämställas med en refereegranskning. Publicering i PIL:s två kanaler hindrar dock inte att man vidareutvecklar texten och publicerar den i refereegranskade tidskrifter.

Skrivarstugor

PIL arrangerar skrivarstugor där stöd ges till universitetslärare som vill delta i nationella konferenser som NU (Nätverk och utveckling) och vår egen HKG-konferens (Högskolepedagogisk konferens i Göteborg).

Internationell publicering

PIL erbjuder stöd för dem siktar på att publicera sig i internationella tidskrifter inom det högskolepedagogiska området. Läs mer om stöd till internationell publicering

Högskolepedagogiska texter

Högskolepedagogiska texter kan vara essäer, uppsatser, artiklar, rapporter, papers, kunskapsöversikter och liknande, från olika sammanhang och områden inom universitetet. På olika sätt ska dessa texter kunna bidra till samtal och perspektiv på undervisning och utbildningsfrågor. Idéer, kunskaper, tankar och erfarenheter ska därmed göras tillgängliga, spridas och kunna diskuteras kollegor emellan.

Texterna publiceras på PIL:s webbplats:
Publicerat > Högskolepedagogiska texter

Krav för publicering

Vissa grundläggande krav ska uppfyllas för publicering i Högskolepedagogiska texter:

 • Bidraget anknyter till det högskolepedagogiska området.
 • Bidraget är av intresse för en bredare krets av högskolepedagogiskt intresserade.
 • Syfte och problemställning formuleras tydligt.
 • Sammanhang och bakgrund framgår med tydlighet.
 • Texten är välstrukturerad och läsbarheten är god.
 • Relevant litteratur används och refereras till.
 • Frågeställning/problem följs upp och diskuteras.

Skicka in ditt bidrag

Bidra gärna med en egen text! Skicka den till pil-publicering@gu.se

Högskolepedagogisk skriftserie

I skriftserien publiceras texter som har god potential att stimulera till pedagogisk diskussion eller utveckling inom högre utbildning. En redaktionskommitté läser, granskar utifrån kriterier och skapar eventuellt temanummer utifrån dessa förutsättningar. Texterna publiceras dels i GUPEA, dels på PIL:s webbplats:
Publicerat > Högskolepedagogisk skriftserie

Krav för publicering

Följande kriterier ska vara uppfyllda för publicering i skriftserien:

 • Bidraget har potential att stimulera till pedagogisk diskussion eller utveckling inom högre utbildning.
 • Bidraget visar tydlig referens till och förankring i, för bidraget, relevant forskning/praxis.
 • Argumentationen är övertygande, och språkbruk och argumentation är anpassat till en bredare målgrupp och utesluter inte relevanta målgrupper. Betydelsefulla begrepp och termer är väldefinierade.
 • Bidraget innehåller reflektioner och tydliggör kopplingar mellan den egna frågeställningen och mer allmänna perspektiv och angreppssätt på högre utbildning och pedagogiskt arbete.

Skicka in ditt bidrag

Skicka in din text till PIL:s redaktionskommitté för granskning! E-postadressen är: pil-publicering@gu.se

Snabbval

Kontakt

PIL-enhetens redaktionskommitté nås via e-post: pil-publicering@gu.se

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2018-10-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?