Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Skriv en kursplan

Dessa webbsidor är en resurs för dig som ska skriva kursplaner. Här har vi samlat allmänna råd och tips samt information om de regler och riktlinjer med betydelse för kursplaner som finns i såväl universitetets lokala regler som i Högskoleförordningen.

Varje del i kursplanemallen motsvaras av en sida i menyn (som du hittar till vänster om du använder dator eller ovan om du använder mobil). Om du går in under den punkt du arbetar med finner du relevant information kopplad till den delen av kursplanen. Webbsidorna innehåller användbar information, råd, tips, inspiration, idéer och länkar till sidor som du kan ha nytta av.

Vad är en kursplan?

Kursplanen är ett pedagogiskt verktyg för lärare och studenter. Den är en beskrivning av kursens innehåll, undervisningsformer, mål, examinationsformer mm. Kursplanen utgör också grunden för ett slags överenskommelse mellan student och universitet om hur studierna ska bedrivas och spelar en viktig roll för studenternas rättssäkerhet.

All utbildning på grundnivå och avancerad nivå ska enligt högskoleförordningen (1993:100) bedrivas i form av kurser. För en kurs ska det finnas en kursplan. Fastställande av kursplan sker på institutionsnivå, vilket regleras i rektors delegationsordning. Utformningen regleras i Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (dnr V 2015/1007).

Kvalitetssäkring och granskning

Kursplanedatabasen

Gubas Kursplan är ett systemstöd för att inrätta och revidera kursplaner. I Gubas Kursplan återfinns kursplaner från 2010 och framåt.

Från och med 1 januari 2013 ska endast Gubas Kursplan användas vid inrättande och revidering av kursplan (se beslut dnr V 2012/409). Kursplanen genomgår en kvalitetssäkringsprocess inför fastställande. I denna process finns flera aktörer med olika roller. Representanter för studenterna ska under någon del av processen ha haft möjlighet att framföra synpunkter på kursplanen. De kursvärderingar som studenterna genomför efter kurs är sedan ett av de viktigaste kvalitetssäkringsinstrumenten för fastställda kursplaner.

Läs mer om Gubas Kursplan i Medarbetarportalen

Snabbval

Kontaktperson för Skriv en kursplan

Olof Siverbo
Skicka e-post till Olof

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2019-11-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?