Podcasts för undervisning
På den här webbsidan finns information och tips för dig som vill jobba med podcasts i undervisningen. Bland annat kan du läsa om PIL-enhetens inspelningsutrustning, som alla GU-lärare är välkomna att använda.
Varför börja med podcasting?
Podcasts eller poddar har under det senaste decenniet etablerats som ett kraftfullt pedagogiskt verktyg inom högre utbildning.
- Under 2023 lyssnade nästan hälften av svenskarna på poddar, visar Internetstiftelsens undersökning Svenskarna och internet. Bland 90-talisterna lyssnar 8 av 10 på poddar, och lyssningen bland 00-talister ökar. Poddar är med andra ord ett format som majoriteten av våra studenter är vana vid och har en relation till.
- Poddar ger studenter möjlighet att lyssna på materialet när och var de vill. Detta skapar en flexibel inlärningsmiljö, där studenter inte är bundna till fasta tider eller platser. Studenterna kan också lyssna flera gånger för att repetera och fördjupa sig i innehållet.
- Podcasts kan bidra till variation i undervisningen, vilket är en faktor som gynnar lärande (Elmgren & Henriksson, 2015). Formatet medger också möjligheter till att stanna upp och reflektera på ett annat sätt än vad föreläsningar gör, vilket också är en gynnande faktor (ibid).
- Ljudformatet i sig, där många lyssnar i hörlurar, kan skapa en mer intim och personlig upplevelse. Poddar som är producerade på ett intressant och dynamiskt sätt och med ett innehåll som ger utrymme för personliga och informella perspektiv kan bidra till att öka studenternas engagemang.
- Det är tekniskt enkelt att komma igång och producera podcasts och det finns stora möjligheter att med små medel göra mer avancerat och kreativt innehåll som fångar och bibehåller lyssnarnas intresse.
Handledning – vi hjälper dig med din podcast
Funderar du och ditt lärarlag på att börja jobba med podcasts i undervisningen? Eller vill ni få stöd i att utveckla ett pågående projekt? Nu kan PIL i samarbete med en av JMG:s erfarna ljudlärare erbjuda handledning i poddproduktionens olika steg – från idéarbete till genomförande och efterarbete. Fokus ligger på innehåll, form och pedagogisk nytta utifrån varje kurs och lärmoments specifika förutsättningar.
Läs mer om handledningen och kontakta oss
Webbinarium om podcast i undervisningen
Under webbinariet ger vi konkreta och inspirerande exempel på hur podcasts kan bli en del av ett modernt, inkluderande och flexibelt lärande.
Upphovsperson till sidans texter är Emil Östlund, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG)