På den här sidan hittar du tips för dig som ska konstruera examinerande uppgifter. En särskild avdelning handlar om flervalsfrågor. Du hittar också information om begreppen validitet och reliabilitet.
Delar av innehållet är hämtat från råd och rekommendationer som publicerats vid Uppsala universitet, Umeå universitet och SLU.
Söker du information om hur examinationer påverkas av AI-tjänster som Chat GPT? Då rekommenderar vi den här sidan: AI-genererade texter i högre utbildning
Varje fråga bör ha en inledning (en s.k. stam) som följs av en fråga. Efter frågan följer ett antal alternativ (påståenden) där ett av alternativen motsvarar det som bäst matchar/besvarar stammen och frågan. Nedan ges ett påhittat exempel som kunde ha förekommit inom medicin:
För en bukoperation lägger narkosläkaren in en epiduralkateter mellan de nedre bröstkotorna för att ge smärtlindring efter operationen.
Vilket påstående angående lokalisationen på epiduralkatetern är mest korrekt?
A. Katetern läggs strax innanför dura mater
B. Katetern läggs in mellan archnoidalhinnan och dura mater
C. Katetern läggs in mellan duramater och kortbenen
D. Katetern läggs in i subarachnoidalt
Inledningen till frågan kallas stam. Stammen ska i exemplet ovan ge en klinisk eller vetenskaplig bakgrund till själva frågan, och stammen ska också vara kopplad till frågan. Du kan med fördel använda bilder, figurer, tabeller etc. i stammen.
Frågan ska vara specifik och direkt relaterad till stammen. Undvik negationer och undvik att fråga vad som INTE är sant.
Till varje fråga anges ett rätt svar, alternativ det svar som stämmer bäst. Övriga svarsalternativ kallas i mätsammanhang för distraktorer och ska vara felaktiga alternativt stämma sämre än det önskade svaret.
Några tips för konstruktionen av svarsalternativen:
Glöm inte att variera dina examinationsformer! Som inspiration i sammanhanget rekommenderas den här webbsidan hos National Board of Medical Examination. Även om sidan först och främst vänder sig till personer inom det medicinska området kan personer från andra vetenskapsområden ha stor nytta av det som just behandlar frågekonstruktion av flervalsfrågor.
Två viktiga bedömningsaspekter som man alltid ska ta hänsyn till vid konstruktion av tentamen och tentamensfrågor är reliabilitet och validitet.
Reliabilitet handlar om tillförlitligheten av det du mäter genom din examination. Grundidén är att du ska mäta med så god precision som möjligt. Ett enkelt sätt att få en uppfattning om tillförlitligheten är att låta några kollegor, oberoende av varandra, granska och kommentera den tentamen som du konstruerat.
Validiteten anger relevansen i din examination. Mäter du, kanske tillsammans med kollegor, det som du/ni avser att mäta med era frågor? Här ska överenstämmelsen mellan måldokument och mätning vara så hög som möjligt.
Det finns olika former av validitet. Den som kan anses vara något överordnad är begreppsvaliditeten. Används adekvata begrepp i de frågor som tentan bygger på? Tänk också på frågestammens och frågans komplexitet. En enkel grundregel är att ju enklare frågestam desto större blir mätsäkerheten. Alltför stor komplexitet med många stimuli och begrepp i en och samma fråga mäter snarare någon form av språklig förmåga än det som du kanske förväntar dig att frågan ska mäta.
En ytterligare aspekt är s.k. face validity, d.v.s. hur studenten upplever själva tentans utformning. En rekommendation är att du samlar ihop frågor av samma typ till ett tema (kluster). Gärna med en gemensam tematisk överskrift. Var i sammanhanget inte rädd för att använda bilder och foton eller annat som kan stödja studentens minne.
I instruktionerna till examinationen, oavsett form, rekommenderas att du är så tydlig som möjligt. Följande exempel är påhittad information till en tentamen i logopedi:
Tentamen består av sammanlagt 110 frågor uppdelade i 3 delar (100 flervals och 10 öppna frågor).
Del I Kommunikation och ätsvårigheter: består av 50 flervalsfrågor med 4 svarsalternativ varav ett är rätt svar. Ett rätt svar ger 1 poäng/fråga. Maxpoäng på del I är 50 poäng.
Del II Kommunikation och sväljsvårigheter: består av 50 flervalsfrågor med 4 svarsalternativ. Ett rätt svar ger 1 poäng/fråga. Maxpoäng på del II är 50 poäng.
Del III Röstbehandling: består av 10 öppna frågor. Varje fråga ger 1-4 poäng/fråga. Totalt ger delprov 3 max 40 poäng.
Maxpoäng delprov 1 – 3: 140 poäng (50 + 50 + 40).
För godkänt gäller 60% på varje del.
Ett examinerande moment bör inte av studenten uppfattas som något som är klurigt (som en rebus eller liknande) eller innehålla vilseledande information.
Underskatta inte flervalsfrågor, även om de kan förefalla banala och rättsosäkra. Flervalsfrågor kan digitalt, med fördel ha förhållandevis kort inlämningstid. Flervalsfrågor kan också genomföras som ett komplement till en skriftlig eller muntlig tentamen.
Läs mer om examination på distans
Länkar till styrdokument och resurser kring examination hittar du i Lärarhandboken:
Examination (i Lärarhandboken)
Box 300, 405 30 Göteborg
Besöksadress:
Pedagogen Hus A, Västra Hamngatan 25, Plan 1
Telefon:
031-786 0000 (vx)