Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Testa framtidens lärmiljöer i Learning Lab

Nu finns möjlighet att vara med och testa framtidens lärmiljöer. Göteborgs universitet samarbetar under tre år med Akademiska Hus i det Learning Lab som finns på Sven Hultins plats 5 i Johanneberg. Kontakta PIL för att få pedagogiskt stöd och inspiration kring hur lokalerna kan användas.

Learning Lab består av tre unika rum: Studion är ett 180 kvadratmeter stort rum med avancerad digital teknik för ljud, ljus och projiceringar och stor flexibilitet i möbleringen. Flexrummet är ett något mindre rum på 120 kvadratmeter. Makerspace är en verkstad utrustad med såväl traditionella verktyg som med modern digital teknik.

Alla lärare vid Göteborgs universitet har möjlighet att använda lokalerna för pedagogiska aktiviteter. Varje lärare får pedagogiskt stöd, hjälp och inspiration från PIL och från Learning Labs egen digitala scenograf för att hitta idéer och förstå hur lokalerna kan användas för olika aktiviteter.

Learning Lab är en tillåtande plats för prestigelöst testande och kreativa experiment och ska främja interaktion och varierade undervisningsformer. Det går bra att boka studiebesök för lärarlag eller institutioner för att tillsammans utforska miljöns möjligheter.

Mer om salarna

  • Studion har hög takhöjd, ljusa väggar och trägolv. Den rymmer upp till 50 deltagare vid aktivt arbete i rummet och möbleras utifrån de aktiviteter som läraren vill göra med studenterna. Det går att ställa upp stolar och bord, sittkuber, mattor och whiteboards i olika konstellationer och det går att använda rumskapande textilier. Läs mer om Studion på Akademiska Hus webbplats
     
  • Flexrummet har vanlig takhöjd, färgerna går i svart och orange och rummet rymmer upp till 30 deltagare. Även detta rum möbleras utifrån deltagarnas behov. Här finns möjlighet till gemensamma skrivytor, bord och stolar men även att använda det omöblerade rummets yta för olika typer av gruppaktiviteter. Läs mer om Flexrummet på Akademiska Hus webbplats
     
  • Makerspace delas med andra som använder utrymmet och kan inte reserveras för en specifik grupp. Läs mer om Makerspace på Akademiska Hus webbplats
     

De olika lokalerna i Learning Lab kan kombineras och användas tillsammans vid ett undervisningstillfälle.

Utveckling och utvärdering

I Learning Lab bedriver PIL-enheten ett utvecklings- och utvärderingsarbete för att få erfarenheter, kunskaper och kompetens om hur rum, pedagogik och teknik kan användas i arbetet med att utveckla framtidens lärandemiljöer och stödja intresset för pedagogisk utveckling vid Göteborgs universitet. Det görs dels genom samtal med lärare som genomför läraktiviteter i Learning Lab före och efter att de använder lokalerna, och dels genom observationer av läraktiviterna.

Kontakt och bokning

Är du nyfiken på Learning Lab och vill boka in ett tillfälle i salen med dina studenter eller ett studiebesök tillsammans med dina kollegor? Kontakta Christel Backman, christel.backman@socav.gu.se eller 031-7865813.

Learning Lab är tillgängligt för GU-lärare på måndagar kl 8–16. Under 2023 finns viss möjlighet att nyttja Learning Lab på andra veckodagar.

Vid bokning ingår möte och planering tillsammans med digital scenograf och pedagogiskt stöd för att ge den bästa upplevelsen. Syftet är att du som lärare ska få stöd och hjälp i att tänka kring hur rummet kan påverka lärande och kreativitet och hur du med hjälp av möbler, ljus, ljud och digital teknik kan skapa så goda förutsättningar som mjöligt för de aktiviteter som ska ske i rummet. Det kan exempelvis handla om att få stöd och hjälp att utveckla mer studentaktiva lärtillfällen och inslag som främjar interaktion och utbyte mellan studenter i kombination med tillfällen som skapar fokus och skärmar av.

Ytterligare information

  • Bakgrund

    Förutsättningar för lärande och lärandemiljöer förändras och utvecklas i takt med ny kunskap och teknik. Ny kunskap om hur lärande sker, nya pedagogiska metoder, verksamhetens behov och studenternas förväntningar ställer höga krav på den fysiska utformningen av rum för lärande.

    Akademiska Hus har tagit fram ett koncept, kallat Learning Lab, för utvecklings- och innovationssamarbeten kring lärandemiljöer. Ett Learning Lab omfattar en fysisk plats, ett tekniskt och pedagogiskt stöd kopplat till den fysiska miljön och ett system för inhämtande och sammanställning av erfarenheter och kunskapsutveckling.

    Learning Lab-konceptet används nu i ett samarbete mellan Akademiska Hus och Göteborgs universitet. Samarbetet omfattar tre befintliga lokaler, kallade Studion, Flexrummet och Makerspace, på Sven Hultins Plats 5 i Göteborg.

    Samverkansavtalet gäller till och med 2025-12-31.

    Läs mer

    Om Learning Lab på Akademiska Hus webbplats

  • Om projektet

    Göteborgs universitet och Akademiska Hus har skapat en gemensam organisation som har ansvar för att styra genomförandet av Learning Lab Göteborg och följa upp arbetet under testperioden. Organisationen består av en projektgrupp och ett verksamhetsstöd.

    I projektgruppen ingår representanter från PIL-enheten vid GU samt representanter från lärandemiljöteamet och en digital scenograf från Akademiska Hus. Projektgruppens uppdrag är att på en övergripande nivå planera verksamheten i Learning Lab Göteborg samt att fatta de strategiska beslut som krävs under testperioden.

    Utöver projektgruppen finns ett operativt verksamhetsstöd, som utgörs av deltagare från båda parter. Verksamhetsstödet ansvarar för det operativa arbetet under genomförandet och testperioden och har till uppgift att stötta, planera, följa upp och utvärdera verksamheten i Learning Lab. I detta stöd ingår ett tekniskt och pedagogiskt stöd från Akademiska Hus för att kunna genomföra aktiviteter i Learning Lab.

  • Syfte

    Syftet med Göteborgs universitetets och Akademiska hus samverkan kring Learning Lab Göteborg är att få ökad kunskap om hur lärandemiljöer och pedagogik kan utvecklas med digitala verktyg, inredning, ljus, ljud och andra miljöskapande faktorer som kan påverka lärande och kreativitet.

    Göteborgs universitet ska genom Learning Lab Göteborg få erfarenheter, kunskaper och kompetens om hur rum, pedagogik och teknik kan användas i arbetet med att utveckla framtidens lärandemiljöer och stödja intresset för pedagogisk utveckling.

    Genom samarbetet med Göteborgs universitet ska Akademiska Hus få ta del av de samlade erfarenheterna från Learning Lab Göteborg genom utvärderingar och rapporter. Dessa erfarenheter kan Akademiska Hus sedan delge andra kunder och samtidigt ge kompetens till den egna organisationen.

Snabbval

Kontaktperson för Learning Lab

Christel Backman
E-post: christel.backman@socav.gu.se
Telefon: 031-7865813

Så hittar du till Learning Lab

Adress: Sven Hultins plats 5.

Karta (Google Maps)

Learning Lab i Göteborg ligger i byggnaden A Working Lab.

Sidansvarig: Olof Siverbo|Sidan uppdaterades: 2023-06-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?