I lärplattformen Canvas finns två moduler om akademisk integritet med självrättande tester som du som lärare kan infoga i dina kurser.
Plagiering är ett komplext problem. I filmerna som finns i modulen Akademisk integritet 1 diskuteras olika definitioner samt vanliga orsaker till plagiering.
I hanteringen av plagiering anser vi att man i första hand ska arbeta förebyggande. Plagiering ser vi som ett pedagogiskt problem. Huvudinsatsen i förebyggandet är att lära studenter använda källor rätt. I filmerna i modulen Akademisk integritet 2 kan studenter lära sig mer om källhänvisning och referenshantering.
Förhoppningen är att studenterna ska kunna vända sig till sina lärare för ytterligare stöd och att de lärare som så önskar ska använda materialet som underlag för diskussioner kring frågor om plagiat och pedagogik på sina kurser. Filmerna lämpar sig för användning i flipped classroom, dvs att studenterna ser filmerna före kurstillfället och att tiden i klassrummet används för diskussion.
Modulerna Akademisk integritet 1 och Akademisk integritet 2 finns i Canvas Commons. Du hittar Canvas Commons i den globala navigeringsmenyn när du är inloggad i Canvas. Modulerna är inställda så att studenten får tillgång till innehållet stegvis. För att ta del av "sida 2" måste studenten först ha tagit del av "sida 1". Importera Akademisk integritet 1 först och därefter Akademisk integritet 2, så blir modulerna inställda så att det självrättande testet i del 1 måste godkännas innan del 2 låses upp. Studenten kan genomföra testerna så många gånger som behövs. Du kan anpassa inställningarna och innehållet så att det passar ditt kursupplägg.
Information om hur du hittar och importerar innehåll från Canvas Commons finns i resursen Filmer och textmanualer för Canvas Commons. Filtrera innehåll som delas på Göteborgs universitet. Sök därefter på Akademisk integritet.
Vi som utvecklat modulerna:
Det är tillåtet att dela och bearbeta materialet i Canvas-modulerna enligt Creative Commons-licensen CC BY-NC-SA 4.0